Ağa Kapısı nedir? Ne Demektir?

Ağa Kapısı Nedir? Ne Anlama gelmektedir?

Tarih Terimi Olarak Ağa Kapısı, Yeniçeri ağalarının bulunduğu resmî daire.

Ağa Kapısı Nedir? Ne Anlama gelmektedir?

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ağa Kapısı, Yeniçeri ağalarının bulunduğu resmi daireye verilen addı. Kapı, eskiden “resmi daire” demek olduğu için “ağa kapısı” ağa dairesi demekti. Ağa kapısı, Osmanlı saltanatının sona ermesine kadar, meşihat dairesi yani şeyhülislamlar kapısı olarak bilinen, Süleymaniyedeki binadaydı. Yeniçeri ocağının kaldırılması üzerine burası kısa bir müddet serasker dairesi oldu. Sonra serasker dairesi şimdiki İstanbul Üniversitesinin yerinde bulunan eski saraya nakledilere burası tekrar meşihat dairesi haline getirildi.

BENZER TERIMLER

Acemi Oğlanı Nedir?
Acemi ocağına yeni alınmış, henüz eğitim görmekte ve yetişmekte olan genç yeniçeri adayı.

Acemi Oğlanı Nedir?
Yeniçeri olmak üzere Acemi Ocağında eğitim gören devşirme ya da tutsak genç.

Ağa Nöbetçisi Nedir?
Yeniçeri ağasının emir çavuşu mertebesinde bulunan hizmetliye verilen isimdi. Kırmızı kollu cüppe, uzun entari, ayağına sarı mest papuç, başına da kalafat giyerdi.

Ağa Divanı Nedir?
Yeniçeri ağasının reisliği altında toplanan meclisin adı idi. Bu meclise ocak büyükleri katılır ve burada ocakla ilgili işler görüşülürdü.

Ağaç Kavilya Nedir?
Gemi kaplamalarını ıskarmoz (küreklerin takıldığı yerler) ve kemerlere tutturmak için kullanılan, meşe ve benzeri sert ağaçtan yapılan büyük cıvatalara verilen isimdi.